Районна избирателна комисия Благоевград


РЕШЕНИЕ
№ 119-ПВР/НС
Благоевград, 02.11.2021

ОТНОСНО: жалба от Коалиция „Изправи се БГ! Ние идваме!“ за нарушение по чл. 182, ал. 1 от Изборния кодекс

В РИК Благоевград постъпи жалба от Коалиция „Изправи се БГ! Ние идваме!“, заведена с вх.№ 317/02.11.2021г. във входящия регистър на РИК 01 и под № 1/02.11.2021г. в регистъра на жалбите и сигналите. Жалбата е подадена от упълномощения представител Албина Анева-Томова.

В жалбата се съдържат оплаквания, че представители на коалиция „Герб-СДС“, начело с г-н Бойко Борисов, при проведена предизборна среща на 31.10.2021г.,  са посетили училище СУ „Никола Йонков Вапцаров“ в град Хаджидимово, за да видят новата спортна зала в него. Посочено е още, че всичко се е излъчвало на живо в личния профил на Бойко Борисов във фейсбук, както и в други медии, електронни и печатни издания. Посочено е, че клипа от посещението е публикуван на интернет страница www.24chasa.bg. Твърди се, че Коалиция „Герб-СДС“ използва въпросното общинско училище за фон на политическото си мероприятие. Доказателства към жалбата не са приложени.

Подадената жалба е допустима, доколкото е подадена от упълномощен представител на коалиция, регистрирана за участие в изборите за народни представители на 11 юли 2021г. и в нея се съдържат оплаквания за нарушаване на правилата за провеждане на предизборната кампания. Разглеждана по същество жалбата е неоснователна.

Съгласно разпоредбата на чл. 182, ал. 1 ИК не се допуска предизборна агитация в държавни и общински учреждения, институции, държавни и общински предприятия и в търговски дружества с повече от 50 на сто държавно или общинско участие в капитала. За да е налице нарушение на забраната по чл. 182, ал. 1 от Изборния кодекс е необходимо да е установено извършването на предизборна агитация в държавни и общински учреждения, институции, държавни и общински предприятия и в търговски дружества с повече от 50 на сто държавно или общинско участие в капитала. Съгласно разпоредбата на § 1, т. 17 от ДР на ИК „Предизборна агитация“ е призив за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в избори. За да е налице предизборна агитация, е необходимо да е отправен директен призив за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в изборите за народни представители на 14 ноември 2021 г.

След запознаване с материала, публикуван на посочената от жалбоподателя интернет страница, се установи, че същият съдържа публикация, свалена от личния профил във фейсбук на Бойко Борисов. Към материала е качено и видеото, послужило за съставяне на статията.

След преглед на публикацията, районната избирателна комисия установи, че публикацията /вкл.видео/ не съдържа директен призив за подкрепа или за неподкрепа на някои от регистрираните кандидати, партии, коалиции или инициативен комитет за участие в изборите за народни представители. 

След като не са налице данни представители на КП “Герб-СДС“  да са извършили предизборна агитация, то не са налице предпоставките за установяване на нарушение по чл. 182, ал. 1 от Изборния кодекс, а жалбата следва да се отхвърли като неоснователна.

Предвид горното, Районна избирателна комисия - Благоевград, на основание  чл. 72, ал. 1, т. 17 от Изборния кодекс във връзка с §1, т. 17 от ДР на ИК

РЕШИ:

Оставя без уважение жалба с вх. № 317/02.11.2021г. от Албина Анева-Томова - упълномощен представител на КП „Изправи се БГ! Ние Идваме!“ относно предизборна агитация в нарушение на чл. 182, ал. 1 от ИК.

Решението е прието в 17:28 часа.

Настоящото решение подлежи на обжалване пред Централната избирателна комисия в срок до 3 /три/ дни от обявяването му.

Зам. председател: Йордан Стефанов Симонски

Секретар: Галена Николаева Манова-Узунова

* Публикувано на 02.11.2021 в 20:11 часа

Календар

Решения

  • № 278-ПВР / 21.11.2021

    относно: Сигнал от Александър Николаев Петков – упълномощен представител на ИК за издигане на независим кандидат за президент Анастас Георгиев Герджиков и независим кандидат за вицепрезидент Невяна Михайлова Митева-Матеева

  • № 277-ПВР / 21.11.2021

    относно: Разрешение за преустановяване на машинно гласуване при условията на чл. 269 от ИК и продължаване на гласуване с хартиени бюлетини в СИК № 010300013 в Община Благоевград.

  • № 276-ПВР / 21.11.2021

    относно: Промени съставите СИК

всички решения