Районна избирателна комисия Благоевград


РЕШЕНИЕ
№ 41-ЕП
Благоевград, 13.05.2019

ОТНОСНО: Сигнал от общинското ръководството на ПП ”ВМРО-БНД” Петрич, общинска организация на ПП ‘’Възраждане’’ Петрич, общинско ръководство на ПП ‘’АТАКА’’ Петрич

В РИК 01 - Благоевград е постъпил сигнал от Велик Илиев Гогов – представляващ общинското ръководство на ПП „ВМРО-БНД“ – гр.Петрич, Любомир Митков Георгиев представляващ общинската организация на партия „Възраждане“–гр.Петрич, и от Николай Георгиев Щерев – представляващ общинското ръководство на ПП „ АТАКА“ гр.Петрич.

Сигналът е заведен в регистъра на РИК-Благоевград с вх. № 157 / 09.05.2019г. – 14:15 часа и под N:1 във публичния регистър на жалбите и сигналите в РИК.

 При първоначалния преглед на сигнала се установи , че не са представени пълномощни от подписалите го лица. След указания дадени лично , както и  по телефон на приносителя на сигнала,  бе указано да се представят пълномощни в полза на лицата подписали сигнала.

Дадените указания са отстранени от жалбоподателите на 12.05.2019г.

В сигналът се твърди, че на 05.05.2019г. в големия читалищен салон на Народното читалище „Братя Миладинови-1914“ се състоял празничен концерт на Национален фолклорен ансамбъл “Българе“. Представлението е било част от честванията за празника на град Петрич и било организирано от Общинска администрация – Петрич, съответно заплатено от общинския бюджет.

Към сигнала са приложени публикации в медиите от които е видно че Мария Габриел и Асим Адемов са присъствали на празника. Твърди се, че видно от публикациите, това е било част от предизборната кампания на ПП“ ГЕРБ“, тъй като Мария Габриел е държала реч пред гражданите на Петрич.

Подписалите сигнала считат, че изказването на кандидат-депутата представлява нарушение на чл.168 ал.3 ИК, тъй като за гореописаното мероприятие са използвани бюджетни средства и трудът на служителите в Общинска администрация Петрич. Същите твърдят, че това е публичен ресурс по смисъла на параграф 1 т.18 от допълнителните разпоредби на ИК.

Видно от приложените публикации и след направена проверка от страна на РИК – Благоевград в съответните интернет сайтове, се установи,че  изказването на Мария Габриел е следното:

„Петрич има славно минало, неизменна част от историята на България. Петрич е и култура, която виждаме в невероятните таланти. Те са в основата на нашата българска и европейска идентичност“

Честит празник, Петрич-градът на Евтим Евтимов, баба Ванга, цар Самуил, гордите хора.Тук се честват по неповторим начин любовта към земята и нашите корени, твърдостта на планината и борбения дух на петричани. Нека Свети Георги да закриля домовете и семействата и да пребъде Петрич през вековете“

Районната избирателна комисия, след преценка на твърденията, преглед на публикациите и на относимите материално-правни разпоредби, визирани в ИК , намира сигналът за процесуално допустим, като подаден от процесуално легитимирано лице, но разгледан по същество, същият се явява неоснователен и като такъв следва да се остави без уважение, поради следните съображения:

Въз основа на изложените в сигналът факти и след направената проверка в интернет страниците на  медиите, е очевидно, че Мария Габриел и Асим Адемов са присъствали на мероприятието. Мария Габриел е била на сцената и приветствала гражданите на Петрич.

По отношение за твърдяното нарушение на чл.168,ал.3 от ИК:

От практиката на ЦИК и Върховният административен съд е видно, че нарушение на разпоредбите на чл.168 ал 3 ИК има тогава когато съответният публичен ресурс е ползван като част от нарочно организирана кампания, където се провежда предизборна агитация по смисъла на параграф 1 т.17 от Допълнителните разпоредби на ИК. Именно и в тази връзка законодателят е счел, че АУАН се съставят от длъжностни лица, оправомощени от председателя на Сметната палата на лицата, които да отговарят за приходите, разходите и счетоводната им отчетност, свързани с предизборната кампания.

Видно от изказването на Мария Габриел е, че то не представлява предизборна агитация, защото липсват съответните реквизити по Изборния Кодекс, а именно: „призив за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в избори“. Самото присъствие на кандидат за представител в Европейския Парламент от Република България , на публично мероприятие, неорганизирано от съответната партия не следва да се счита да е част от нарочната предизборна кампания и правенето на предизборна агитация.

Водена от горното, на основание чл. 72,ал.1,т.20 от Изборния кодекс във връзка с Решение 62-ЕП от 04.04.2019г. на ЦИК и при спазване на законоустановения кворум, Районна избирателна комисия – Благоевград

             Р Е Ш И :

  

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ, като неоснователен сигналът подаден с  вх. № 157 / 09.05.2019г. от общинското ръководство на ПП „ВМРО-БНД“ – гр.Петрич, представлявано от Велик Илиев Гогов, общинската организация на партия „Възраждане“ – гр.Петрич, представлявана от Любомир Митков Георгиев и общинското ръководство на ПП „ АТАКА“ представлявано от Николай Щерев.

Решението бе взето с 11 гласа ЗА и 4 гласа ПРОТИВ.

Членът на РИК Бойка Юсева изказа особено мнение , което е неразделна част от настоящото решение.

 

Настоящото решение подлежи на обжалване пред Централната избирателна комисия в срок до 3 /три/ дни от обявяването му.

Председател: Мартин Христов Бусаров

Секретар: Исмет Салих Узунов

* Публикувано на 13.05.2019 в 16:43 часа

Календар

  • ПонВтСрЧетПетСъбНед
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930 

Решения

  • № 163-ЕП / 27.05.2019

    относно: Приемане и проверка на секционни протоколи с резултати от гласуването в изборите за членове на Европейския парламент от Република България

  • № 162-ЕП / 27.05.2019

    относно: анулиране на разписка за въвеждане на данни в изчислителния пункт при РИК 01 Благоевград

  • № 161-ЕП / 26.05.2019

    относно: Жалба от Георги Ангелски – секретар на общинската структура на ПП ГЕРБ в община Петрич

всички решения