Районна избирателна комисия Благоевград


РЕШЕНИЕ
№ 147-НС
Благоевград, 07.07.2021

ОТНОСНО: Жалба от Константин Качулев за повреждане и унищожаване на агитационни материали.

В РИК01-Благоевград е постъпил сигнал по електронната поща от Константин Качулев за повреждане и унищожаване на агитационни материали, заведен в регистъра на жалбите и сигналите на РИК01-Благоевград с вх. №3/07.07.2021 г. Същият е заведен и във входящия регистър на комисията с вх. №406/07.07.2021 г.

Изложение са твърдения, че в с. Рупите, община Петрич са повредени и унищожени агитационни материали на ПП „Гражданска платформа Българско лято“. Към сигнала са прикачени и два видео файла, установяващи, според подателя на сигнала, твърдяното нарушение – такова по смисъла на чл. 183, ал. 5 от Изборния кодекс.

Членовете на комисията извършиха проверка на сигнала, като се запознаха и с прикачените два броя видео файла, от които се установява единствено, че върху един бр. плакат на ПП „Гражданска платформа Българско лято“ е поставен един брой плакат на КП ГЕРБ-СДС, който лицето, заснемащо твърдяното нарушение внимателно отлепва. На прикачените файлове не се установят субекти, извършили твърдяното нарушение на чл. 183, ал. 5 от ИК, с изключение на заснемащия самото видео.

В сигнала не се съдържат никакви данни за субекта или субектите, непосредствени извършители на твърдяното нарушение.

Във връзка с гореизложеното и поради обстоятелството, че РИК 01-Благоевград не може да установи лицето или лицата, непосредствено извършили твърдяното нарушение, което да понесе предвидената в кодекса административно-наказателна отговорност и на което да се състави Акт за установяване на административно нарушение за извършеното такова, жалбата следва да се остави без уважение.

С оглед гореизложеното, на основание чл. 72, ал. 1, т. 29 от Изборния кодекс,  при спазване на законоустановения кворум, Районната избирателна комисия Благоевград

РЕШИ:

  1. Оставя без уважение сигнал с вх. 3/07.07.2021 г., подаден от Константин Качулев относно унищожаване и заличаване на агитационни материали на ПП „Гражданска платформа Българско лято“.
  2. Указва на политическите партии и коалиции от партии, регистрирани в изборите за народни представители в избирателен район 01-Благоевград да спазват разпоредбите на Изборния кодекс във връзка с недопускането на унищожаване на агитационни материали.

Решението е прието единодушно в 18:40 часа.

Настоящото решение подлежи на обжалване пред Централната избирателна комисия в срок до 3 /три/ дни от обявяването му.

Зам. председател: Йордан Стефанов Симонски

Секретар: Галена Николаева Манова-Узунова

* Публикувано на 08.07.2021 в 15:10 часа

Календар

Решения

  • № 214-НС / 11.07.2021

    относно: Сигнал от Николай Донков – кандидат за народен представител на ПП “Гражданска платформа Българско лято “ в Община Гоце Делчев.

  • № 213-НС / 11.07.2021

    относно: Разрешение за преустановяване на машинно гласуване при условията на чл. 269 от ИК и продължаване на гласуване с хартиени бюлетини в СИК № 010300088 в Община Благоевград

  • № 212-НС / 11.07.2021

    относно: Промяна в състава на СИК на територията на община Сатовча

всички решения