Районна избирателна комисия Благоевград


РЕШЕНИЕ
№ 109 - НС
Благоевград, 23.03.2021

ОТНОСНО: Заявление за достъп до обществена информация.

В Районна избирателна комисия Благоевград е постъпило Заявление за достъп до обществена информация с вх. №237/17.03.2021 г. от ПП България на труда и разума – БТР, с Булстат 177363677, със седалище и адрес на управление: гр. Бургас – 8000, ул. „Апостол Карамитев“ №4, етаж №4, представлявана Георги Петков Маналов – председател на НИС и посочен адрес за кореспонденция по заявлението: [email protected].

С отправеното заявление се иска предоставяне на следната информация:

  1. По колко броя предпазни маски за лице са предвидени за членовете на

секционните избирателни комисии за деня преди провеждането на националните избори (03.04.2021г., който е определен за подготовка на изборните помещения) и за изборния ден – 04.04.2021г.?

  1. Указанията на производителя, за използването на посочените в предходната точка предпазни маски за лице.
  2. Какви други предпазни средства са подсигурени за членовете на секционните избирателни комисии, във връзка с провеждането на националните избори, насрочени за 04.04.2021г.?
  3. Осигурен ли е и в какво количество дезинфектант за ръце, на входа на сградите, в която ще се помещават секционните избирателни комисии за предстоящите национални избори?
  4. Какво е наименованието и химичния състав на осигурения дезинфектант за ръце по предходната точка?
  5. В сградите в които ще се помещават секционните избирателни комисии за предстоящите национални избори, осигурени ли са и колко броя кошове за отпадъци, снабдени с полиетиленови пликове, достъпни за всички избиратели?
  6. Осигурен ли е сапун или друго средство за измиване на ръцете за всички секционни избирателни комисии (моля, посочете наименованието на средството за измиване и неговото количество за всяка секционна комисия)?
  7. На какъв интервал от време и от кои лица ще се осъществява дезинфекция на секционните изборни помещения и коридорните пространства на сградите в които се намират те?
  8. Осигурени ли са и колко броя безконтактни термометри за измерване на телесната температура на членовете на секционните избирателни комисии избирателния район?
  9. Кои са отговорните лица, които ще измерват телесната температура на членовете на секционните избирателни комисии на територията на многомандатният избирателен район?
  10. Каква е квадратурата на помещението/ята в които се помещава и заседава Районната избирателна комисия?
  11. С каква квадратура са и в колко броя помещения ще се осъществява приемането и предаването от представителите на секционните избирателни комисии, на бюлетините и изборните книжа, след приключване на изборния ден на 04.04.2021г.?
  12. Административния акт (разпореждане, заповед, наредба или др. подобни), въз основа на който се възлага охраната, спазването на реда и пропускателния режим в сградата, в която ще се предават изборните книжа и бюлетините от секционните избирателни комисии, след приключване на изборния ден на 04.04.2021г.
  13. В колко помещения (зали, салони, аудитории и др. подобни) и с какъв капацитет и квадратура са те, в които ще изчакват представителите на секционните избирателни комисии, във връзка с предаването на изборните книжа в РИК?
  14. По колко лица ще бъдат допускани в помещенията от предходната точка и на кои органи е възложен контрола по спазването на дистанцията, която е въведена в закрити помещения между присъстващите в тях, предвид извънредната епидемична обстановка?

Съгласно чл. 3 от Закона за достъп до обществена информация, законът се прилага за достъп до обществена информация, която се създава или се съхранява от държавните органи, техните териториални звена и органите на местно самоуправление в Република България. Освен това, съгласно чл. 3, ал. 2, този закон се прилага и за достъп до обществена информация, която се съхранява от публичноправни субекти, различни от тези по ал. 1, вкл. публичноправните организации. Видно от разпоредбата на § 1, т. 4 от ДР на същия закон, публичноправната организация е юридическо лице, за което е изпълнено някое от следните условия: 1) повече от половината от приходите му за предходната бюджетна година се финансират от държавния бюджет, от бюджета на държавното обществено осигуряване или на НЗОК, от общинските бюджети или от възложители по чл. 5, ал. 2, т. 1 – т. 14 от Закона за обществените поръчки; 2) повече от половината от членовете на неговия управителен или контролен орган се определят от възложителите по чл. 5, ал. 2, т. 1 – т. 14 от ЗОП; 3) обект е на управленски контрол от страна на възложителите по чл. 5, ал. 2, т. 1 – т. 14 от ЗОП. Управленски контрол е налице, когато едно лице може по какъвто и да е начин да упражнява доминиращо влияние върху дейността на друго лице. Публичноправна организация е и лечебно заведение – търговско дружество, на което повече от 50/100 от приходите за предходната година са за сметка на държавния и/или общинския бюджет, или бюджета на НЗОК. Публичноправна организация е и библиотека на висши училища, обществена библиотека по смисъла на Закона за обществените библиотеки, музеи или архив, чиято дейност се финансира със средствата от държавния бюджет или общинските бюджети.

От изложеното следва, че едно от изискванията, за да е налице публичноправна организация, е необходимо същата да е юридическо лице, каквото районната избирателна комисия не е, поради което районните избирателни комисии не попадат сред изрично посочените в ЗДОИ субекти.

В този смисъл, Районна избирателна комисия Благоевград не с явява задължено лице по смисъла на Закона за достъп до обществена информация и следователно, тъй като не е компетентен, не може да формира нито отказ по подаденото заявление за достъп до обществена информация, нито да предостави каквато и да било информация във връзка с него.

Съгласно чл. 59, ал. 1 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия назначава районни избирателни комисии при избори за народни представители - за всеки многомандатен изборен район, при избори за членове на Европейския парламент от Република България и за президент и вицепрезидент на републиката - за всеки район според районирането на територията на страната при последните избори за народни представители за Народно събрание. Съгласно ал. 2 от същата разпоредба районните избирателни комисии се назначават не по-късно от 50 дни преди изборния ден.

Съгласно Изборния кодекс, районната избирателна комисия осъществява правомощията си за срок от деня на назначаването и до 14 дни след произвеждане на съответния вид избор.

По изложените съображения и на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Изборния кодекс, Районна избирателна комисия Благоевград, във връзка със Заявление за достъп до обществена информация с вх. №237/17.03.2021 г. от ПП България на труда и разума – БТР

РЕШИ:

 

  1. Оставя без разглеждане Заявление за достъп до обществена информация с вх. №237/17.03.2021 г. от ПП България на труда и разума – БТР, с Булстат 177363677, със седалище и адрес на управление: гр. Бургас – 8000, ул. „Апостол Карамитев“ №4, етаж №4, представлявана Георги Петков Маналов – председател на НИС и посочен адрес за кореспонденция по заявлението: [email protected].

Решението е прието единодушно в  19,32 часа.

Настоящото решение подлежи на обжалване пред Централна избирателна комисия в срок 3 /три/ дни от обявяването му.

Председател: Мартин Христов Бусаров

Зам. председател: Вилислав Кирилов Балев

* Публикувано на 24.03.2021 в 10:51 часа

Календар

Решения

  • № 268 - НС / 13.04.2021

    относно: нарушение на разпоредбата на чл. 264,ал.1 от ИК

  • № 267-НС / 13.04.2021

    относно: нарушение на разпоредбите на Изборния кодекс от председателят на СИК 010300024 в град Благоевград.

  • № 266 - НС / 13.04.2021

    относно: нарушение на разпоредбата на чл. 184 от ИК

всички решения