Районна избирателна комисия Благоевград


РЕШЕНИЕ
№ 88-НС
Благоевград, 16.03.2017

ОТНОСНО: Сигнал за нарушение на правилата на Изборния кодекс

 

В РИК Благоевград постъпиха сигнали за нарушение на разпоредбата на Изборния кодекс, по-конкретно нормата на чл.183,ал.3. Сигналите са заведени с входящи номера N: 253 /15.03.2017г., N:255/15.03.2017г. във входящия регистър на РИК 01. Сигналът подаден чрез общинска администрация Гоце Делчев е заведен под N:2 във публичния регистър на жалбите и сигналите в РИК. Сигналът подаден по имейл от Иван Геров е заведен под заведен под N:3 във публичния регистър на жалбите и сигналите в РИК.

В процесните сигнали се навеждат твърдения, че на определени улици, част от уличната мрежа на град Гоце Делчев, а именно на ул.“П.К.Яворов“, бул.“Гоце Делчев“,ул.“Солун“ са разлепени предизборни плакати на политическа партия. Излагат се твърдения , че агитационните материали са закачени по дърветата, които растат по продължението на посочените по-горе улици.

С оглед на факта, че сигналите имат за предмет едни и същи твърдения, и се отнасят до една и съща община и са подадени по отношение на едни и същи места – улици от уличната мрежа на град Гоце Делчев, РИК Благоевград обедини за разглеждане сигналите , подадени чрез общинската администрация и по имейла, от Иван Геров.

По повод на постъпилите на 15.03.2017г. сигнали , член на РИК 01 даде указания за комплектоване на преписката по същите, като се изиска от авторите на сигналите да подкрепят твърденията си с доказателства – снимков материал.

За прецизност следва да се отбележи, че по повод на сигнал с N: 253 /15.03.2017г. , е извършена проверка от служители на общинска администрация , като са изпратени снимки – 2 бр., съответно от ул.“П.К.Яворов“ и от бул.“Гоце Делчев“.

В сигнала на Иван Геров се съдържа снимка 2 бр. от бул.“Гоце Делчев“.

От приложените като доказателства снимки се установи следното:

На кората на дървета, по продължение на бул.“Гоце Делчев“ в град Гоце Делчев, са залепени предизборни плакати на кандидат за народен представител – Димитър Гамишев от ПП ГЕРБ.

На кората на дървета, по продължението на ул.‘П.К.Яворов“ в град Гоце Делчев, , са залепени предизборни плакати на кандидат за народен представител – Димитър Гамишев от ПП ГЕРБ.

РИК Благоевград провери за издадена заповед на Кмета на Община Гоце Делчев, с която да са регламентирани местата за поставяне на агитационните материали , по повод на предизборната кампания за изборите на 26 март 2017г. Установи се , че със своя заповед N:123 / 24.02.2017г. кметът на Община Гоце Делчев е определил следните места за поставяне на агитационни материали, а именно: на общинските информационни табла, на Културен дом, и на витрините на клубовете на политическите партии.

Видно от посочената заповед, плакатите на кандидата за народен представител са поставени извън определените от кмета на общината.

С поставянето на предизборните плакати на кората на дървета , по продължение на улици от уличната мрежа на град Гоце Делчев, подробно посочени по-горе,  е нарушена разпоредбата на чл.183,ал.3 от ИК.

Водена от горното, РИК намира за основателни оплакванията в сигналите, подадени чрез общинска администрация Гоце Делчев и по имейл от Иван Геров – жител на град Гоце Делчев.

По отношение на втората част на сигнала на Иван Геров, в който се настоява РИК Благоевград да упражни своите правомощия, и да започне административно наказателна процедура, за установяване на извършено нарушение на чл.186,ал.3, РИК намира сигнала за недопустим. Разпоредбата на чл.186,ал.3 от ИК се отнася за период след провеждане на изборния ден. Контрола по премахване на агитационни материали, и налагане на административни наказания, за плакати, които не са свалени в седемдневния срок по чл.186,ал.3 се упражнява  от общинска администрация, съгласно чл.472 от ИК.

Водена от горното, на основание чл. 72,ал.1,т.20 от ИК, във връзка с чл.183,ал.3 от ИК , при спазване на законоустановения кворум, Районна избирателна комисия

 

РЕШИ:

 

  1. СЧИТА сигналите, подадени чрез общинска администрация Гоце Делчев и от Иван Геров за основателни , в частта им относно нарушение на разпоредбата на чл.183,ал.3 – поставяне на агитационните материали извън определените от кмета места.

ПОСТАНОВЯВА премахване на предизборните плакати на кандидата за народен представител Димитър Гамишев от листата на ПП ГЕРБ, намиращи се на улиците бул.“Гоце Делчев“ и ул.“П.К.Яворов“ в град Гоце Делчев. Премахването да се извърши от Кмета на община Гоце Делчев.

 

  1. Отхвърля като НЕДОПУСТИМ сигнала на Иван Геров, в частта му относно реализиране на административно наказателна процедура, за установяване на извършено нарушение на чл.186,ал.3 от ИК.

 

Решението бе взето в 20.00 ч. с 14 гласа ЗА и 1 глас ПРОТИВ. Против гласува членът на РИК Димитър Колев.

Настоящето решение подлежи на обжалване пред Централната избирателна комисия в срок до 3 /три/ дни от обявяването му.

Председател: Мартин Христов Бусаров

Секретар: Бехра Ахмед Осман

* Публикувано на 17.03.2017 в 16:27 часа

Календар

Решения

  • № 221-НС / 06.04.2017

    относно: нарушение на разпоредбата на чл. 182 , ал. 4 от ИК

  • № 220-НС / 30.03.2017

    относно: Постъпила жалба от Красимир Стоянов

  • № 219-НС / 30.03.2017

    относно: Сигнал от Юли Страхилов Караманолев - Председател на СИК №010300006- гр. Благоевград против Маргарита Найденова Шопова - Николова – секретар в СИК № 010300006

всички решения