Районна избирателна комисия Благоевград


РЕШЕНИЕ
№ 120-НС
Благоевград, 22.03.2017

ОТНОСНО: Сигнал за нарушение на правилата на Изборния кодекс

В РИК Благоевград постъпи сигнал за нарушение на разпоредбата на Изборния кодекс, по-конкретно нормата на чл.183,ал.3.

Сигналът е заведен с входящ номер N: 348 /21.03.2017г. във входящия регистър на РИК 01. Сигналът е подаден по имейл от общинска администрация Гоце Делчев и е заведен под N:9 във публичния регистър на жалбите и сигналите в РИК.

В процесният сигнал се навеждат твърдения, че на определени улици, част от уличната мрежа на град Гоце Делчев, а именно на ул.“Тодор Александров“, ул.“ Дунав“ и ул.“Солун“  са разлепени предизборни плакати на политически партии. Излагат се твърдения, че агитационните материали са закачени по дърветата, които растат по продължението на посочените по-горе улици.

От приложените, като доказателства снимки се установи следното:

На кората на дървета, по продължение на ул.“Тодор Александров“, ул.“Солун“ и ул. „Дунав“ в град Гоце Делчев, са залепени предизборни плакати на кандидат за народен представител – Димитър Гамишев от ПП ГЕРБ.

На кората на дървета, по продължението на ул.“Дунав “ в град Гоце Делчев, са залепени предизборни плакати на кандидати за народни представители от ПП ДПС.

 

РИК Благоевград провери за издадена заповед на Кмета на Община Гоце Делчев, с която да са регламентирани местата за поставяне на агитационните материали , по повод на предизборната кампания за изборите на 26 март 2017г. Установи се , че със своя заповед N:123 / 24.02.2017г. кметът на Община Гоце Делчев е определил следните места за поставяне на агитационни материали, а именно: на общинските информационни табла, на Културен дом, и на витрините на клубовете на политическите партии.

 

Видно от посочената заповед, плакатите на кандидатите за народни представители са поставени извън определените от кмета на общината.

 

С поставянето на предизборните плакати на кората на дървета , по продължение на улици от уличната мрежа на град Гоце Делчев, подробно посочени по-горе,  е нарушена разпоредбата на чл.183,ал.3 от ИК.

Във връзка с гореизложеното РИК Благоевград намира за основателни оплакванията в сигнала, подаден от  общинска администрация Гоце Делчев.

Водена от горното, на основание чл. 72,ал.1,т.20 от ИК, във връзка с чл.183,ал.3 от ИК , при спазване на законоустановения кворум, Районна избирателна комисия

РЕШИ:

 

СЧИТА сигналът, подаден от общинска администрация Гоце Делчев  за основателен относно нарушение на разпоредбата на чл.183,ал.3 – поставяне на агитационните материали извън определените от кмета места.

ПОСТАНОВЯВА премахване на предизборните плакати на кандидата за народен представител Димитър Гамишев от листата на ПП ГЕРБ, намиращи се на улиците ул.“Тодор Александров“ и ул.“Дунав“ и ул. „Солун“   и плакатите на кандидатите за народни представители от ПП ДПС на ул. „ Дунав“ в град Гоце Делчев.

Премахването да се извърши от Кмета на община Гоце Делчев.

Решението бе взето в 20.25 ч. с 12 гласа ЗА .

Настоящото решение подлежи на обжалване пред Централната избирателна комисия в срок до 3 /три/ дни от обявяването му.

Председател: Мартин Христов Бусаров

Секретар: Бехра Ахмед Осман

* Публикувано на 23.03.2017 в 09:54 часа

Календар

Решения

  • № 221-НС / 06.04.2017

    относно: нарушение на разпоредбата на чл. 182 , ал. 4 от ИК

  • № 220-НС / 30.03.2017

    относно: Постъпила жалба от Красимир Стоянов

  • № 219-НС / 30.03.2017

    относно: Сигнал от Юли Страхилов Караманолев - Председател на СИК №010300006- гр. Благоевград против Маргарита Найденова Шопова - Николова – секретар в СИК № 010300006

всички решения