Районна избирателна комисия Благоевград


РЕШЕНИЕ
№ 100-НС
Благоевград, 20.03.2017

ОТНОСНО: Сигнал от електронна медия www.struma.bg , електронен вестник „Струма“

В РИК Благоевград постъпи сигнал от Теодора Томова, управител на „СТРУМА“ ЕООД, която излага данни, че на притежавания от дружеството сайт www.struma.bg са се случили неправомерни действия от страна на ПП „ ВОЛЯ“. Според жалбоподателя неправомерността на действията се изразява в публикации , чрез платформата ГУГЪЛ / GOOGLE/ , на рекламни плакати – банери – които се явяват политическа реклама.

Сигнала е заведен с вх.номер 256 / 15.03.2017г. във входящия регистър на РИК и под номер 4 в регистъра на жалби и сигнали на РИК.

Твърди се, че до този момент между жалбоподателя и между политическата партия „ВОЛЯ“ няма сключени споразумения за предизборни публикации, не  е заплащано рекламно място, чрез ползване на банери на посочения по-горе сайт.

Излагат се доводи, че публикуването на политическа реклама на сайта www.struma.bg е станало без знанието и без разрешението на собственика на електронната медия. Твърди се ,че  това представлява грубо нарушение от страна на ПП „ВОЛЯ“.

По повод на постъпилия сигнал бяха дадени указания по телефон, както и с писмо с изх.нр.18/18.03.2017г. за допълнителни доказателства , за да може да се разгледа преписката по същество.

В изпълнение на указанията на докладчика по сигнала, в РИК 01 постъпиха следните документи:

  • Писмо-уточнение, в което се дава информация, че е осъществена кореспонденция с ГУГЪЛ, както и с ПР на ПП „ВОЛЯ“, с приложен СМС до г-жа Цветелина Узунова.
  • Писмо – уточнение , в което се дава още информация, че с ГУГЪЛ има сключено споразумение, съгласно Общи условия на ГУГЪЛ , и с правилата на програмата
  • Описание на начин за блокиране и отстраняване на банер от сайта / тялото на сайта body/ , чрез блокиране на URL адрес.
  • Обяснение, че рекламните банери се виждат при ползване на определен браузър – Гугъл Хром / google chrome/, докато през браузър Мозила тези банери не се появяват.

На свое заседание на дата 20.03.2017г. бе разгледана цялата преписка по процесния сигнал.

Видно от материалите по преписката, се касае за сключено споразумение между интернет сайт с url http:// www.struma.bg, представляващ интернет вестник ‚Струма“, собственост на „Струма „ ЕООД, от една страна и платформата Гугъл , от друга. Според споразумението, сключено при Общи условия, молбата на електронната медия  за участние в google adsense е изцяло одобрена.

Видно от извадка от контролния панел на управление на сайта struma.bg,  съществува  начин за блокиране на показването на реклами,които водят до конкретни url адреси.

Видно от една от прикачените снимки, като доказателства към сигнала, в долен край на тялото на сайта struma.bg се позиционира рекламен банер, с текст „6 ВОЛЯ на ВЕСЕЛИН МАРЕШКИ“ и под него текст „Купуването и продаването на гласове е престъпление“ Към volya.bg като линк към сайта.

За да се увери , че действително на сайта на вестник „Струма“ се появяват банери на политическа партия ‚Воля“, РИК използва браузър Google chrome, бе посетен адреса www.struma.bg. Не се откри банер с политическа реклама при посещението на сайта. Бе извършено още едно посещение на сайта , в период след 30 мин. Отново не се откри банер с политическа реклама.

След проведено обсъждане, РИК 01 счете, че не е компетентна да установява изпълнение или неизпълнение на договорни връзки между два субекта – търговско дружество и интернет платформа. Следва да се отбележи, че съществува възможност за редакция и премахване на рекламни банери от тялото на сайта www.struma.bg, с пояснение от самия жалбоподател, че това би довело до нарушение на споразумение със платформата Гугъл.

РИК 01 счита, че в случая не се касае за нарушение на изборното законодателство.

Водено от горното, на основание чл.72,ал.1,т.17 във връзка с т.29 от ИК , при спазване на законоустановения кворум, Районната избирателна комисия

РЕШИ:

 

  1. ПРЕПРАЩА сигнала подаден от Теодора Томова по компетентност на Съвет за Електронни Медии, за осъществяване на контрол върху дейността на електронните медии в Република България , на следния адрес: РЕГИОНАЛЕН ЦЕНТЪР БЛАГОЕВГРАД,Благоевград 2700, ул. Иван Михайлов №56,ет.2,ст.202, E-mail: [email protected]
  2. Препраща сигнала подаден от Теодора Томова по компетентност на Сметна Палата на Република България, за осъществяване на контрол във връзка с предизборната кампания, отчета на приходи и разходи на доставчиците на медиини услуги и отчет на политическите партии.

Решението бе взето в 19.20 ч. с 11 гласа ЗА .

Настоящето решение подлежи на обжалване пред Централната избирателна комисия в срок до 3 /три/ дни от обявяването му.

 

 

Председател: Мартин Христов Бусаров

Секретар: Бехра Ахмед Осман

* Публикувано на 21.03.2017 в 16:47 часа

Календар

  • ПонВтСрЧетПетСъбНед
    123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
     

Решения

  • № 221-НС / 06.04.2017

    относно: нарушение на разпоредбата на чл. 182 , ал. 4 от ИК

  • № 220-НС / 30.03.2017

    относно: Постъпила жалба от Красимир Стоянов

  • № 219-НС / 30.03.2017

    относно: Сигнал от Юли Страхилов Караманолев - Председател на СИК №010300006- гр. Благоевград против Маргарита Найденова Шопова - Николова – секретар в СИК № 010300006

всички решения