Районна избирателна комисия Благоевград


РЕШЕНИЕ
№ 196-НС
Благоевград, 30.09.2022

ОТНОСНО: Постъпила е жалба с вх. № 2/30.09.2022 г. в Регистъра на жалбите и сигналите, подадени до РИК-Благоевград и решенията по тях и с вх. № 571/30.09.2022 г. във входящия регистър на РИК – Благоевград.

      В РИК-Благоевград е постъпила жалба по електронната поща, заведена със съответните номера, посочени по-горе.

 

      Жалбата е подадена от ръководството на ПП „ГЕРБ“ – Петрич, като същата е изпратена по имейл на РИК – Благоевград от общинския ръководител на партията – Димитър Бръчков.

 

       Изнесени са твърдения, че на 29.09.2022 г., в периода на предизборната кампания, в сградата на Общинска администрация – гр. Петрич е проведена конференция от група общински съветници, членове на различни политически партии, в т.ч. общински съветник, който е общински координатор на политическа партия „БСП за България“ и кандидат за народен представител в 01 МИР – Йорданка Атанасова. Наведено е в жалбата, че изказванията на лицата, участвали в конференцията, са насочени срещу кмета на Общината, който е общински координатор на ПП „ГЕРБ“, срещу председателя на ОС – Петрич, който е от листата на ПП „ГЕРБ“, както и срещу кандидат за народен представител от ПП „ГЕРБ“ в 01 МИР – Костадин Стойков.

       На следващо място в жалбата са изложени твърдения, че изказванията съдържат информация, която призовава към неподкрепяне на определена политическа партия, в случая ПП „ГЕРБ“, и неподкрепяне на кандидат за народен представител от същата – Костадин Стойков. Сочи се, че цялата пресконференция е протекла в присъствието на Йорданка Атанасова – общински координатор на политическа партия „БСП за България“ и кандидат за народен представител в 01 МИР. Посочва се, че е нарушена разпоредбата на чл. 182 от Изборния кодекс, която изрично забранява провеждането на предизборна агитация в общинско учреждение.

       Направено е искане да се изиска материалът от медиите, заснели пресконференцията – кабелна телевизия „БАЦ“ и „ТВ Запад“, в т.ч. и да се спре неговото излъчване. Настоява се за спешна намеса, т.к. заснетото е излъчено в „YouTube“ канала и във „Facebook“. Иска се да се приложи чл. 480, ал. 1 от Изборния кодекс и да бъдат санкционирани лицата, извършили нарушенията.

       РИК – Благоевград извърши проверка по изнесеното в жалбата. Изискано е от двете горецитирани медии да бъде предоставен видеоматериалът, като след получаването му същият бе изгледан от всички членове на РИК – Благоевград.

       На проведеното на 30.09.2022 г. заседание на РИК – Благоевград, във връзка с така постъпилата жалба, бе направено предложение за вземане на решение за установяване на нарушение на разпоредбите на чл. 182 и чл. 183, ал. 4 от Изборния кодекс, както и за постановяване по отношение на кабелна телевизия „БАЦ“ и „ТВ Запад“ забрана за излъчване на заснетия в нарушение на чл. 182 от Изборния кодекс материали.

 

 

 

       Сочи се в предложението, че конференцията е проведена в сградата на Община Петрич, което е в противоречие с  изискванията на чл. 182, ал. 1 от Изборния кодекс, както и че същата е проведена в сградата на Община Петрич, извън формата за работа на общинските съветници.

       Поддържа се, че конференцията съдържа обидни квалификации по отношение на общински съветници „марионетики“ и пр., квалификации по отношение на председателя на общинския съвет, оценка работата на кмета на Община Петрич, внушения, недоволство от управлението на  кмета.

       Излага се в предложението, че съгласно разпоредбата на чл. 182, ал. 1 от Изборния кодекс не се допуска предизборна агитация в държавни и общински учреждения, институции, държавни и общински предприятия и в търговски дружества с повече от 50 на сто държавно или общинско участие в капитала. Посочва се и разпоредбата на § 1, т. 17 от ДР на Изборния кодекс, съгласно която „Предизборна агитация“ е призив за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в избори. Сочи се, че за да е налице предизборна агитация е необходимо да е отправен директен призив за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в изборите за народни представители на 02 октомври 2022 г.

       При проведено гласуване на така направеното предложение, РИК 01 – Благоевград не постигна необходимото мнозинство от 2/3 (две трети) от присъстващите 17 (седемнадесет) членове.

       „За“ това предложение гласуваха 7 (седем) членове, от които: Антоанета Кирилова Богданова, Галена Николаева Манова-Узунова, Антоанета Димитрова Кръстева, Елена Иванова Панчева, Мустафа Муса Сирачки, Симона Цветкова Божкова, Тина Илианова Кълбова.

       „Против“ това предложение гласуваха 10 (десет) членове, от които: Елизабета Николаева Дерменджиева, Елеонора Бориславова Атанасова, Александър Светославов Мановски, Божидар Пенков Ненов, Георги Димитров Марчев, Даниела Миладинова Стойкова, Десислава Костадинова Грозданова, Милена Димчова Велкова, Радослав Димитров Димитров, Чавдар Михайлов Цонев.

       Съобразно мотивите против приемане на така направеното предложение се установява, че в настоящия случай не са налице изложените в жалбата твърдения.

       Съобразно § 1, т. 17 от ДР на Изборния кодекс „Предизборна агитация“ представлява „... призив за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в избори“. В конкретния случай не се касае за подобна предизборна агитация, тъй като видеоматериалът съдържа изказвания досежно недоволството от местното самоуправление в Община Петрич. В изпратения видеоклип не се цитира както наименованието на ПП „ГЕРБ“, нито името на посоченото в сигнала лице – Костадин Стойков.

       На следващо място по отношение на лицето Йорданка Атанасова – общински координатор на ПП „БСП за България“ и кандидат за народен представител, се установи, че същата макар и да присъства на проведената пресконференция, то Атанасова не взема участие и не прави никакви изказвания.

 

       На основание чл. 72, ал. 1, т. 17, чл. 72, ал. 1, т. 20 от Изборния кодекс, във връзка с Решение № 1213-НС от 05.08.2022 г. на ЦИК, и на основание чл. 70, ал. 4 от Изборния кодекс, и при спазване на законоустановения кворум, Районната избирателна комисия – Благоевград

 

Р Е Ш И:

       ОТХВЪРЛЯ предложението, във връзка с постъпилата жалба с вх. № 2/30.09.2022 г. в Регистъра на жалбите и сигналите, подадени до РИК-Благоевград и решенията по тях и с вх. № 571/30.09.2022 г. във входящия регистър на РИК – Благоевград, подадена от ръководството на ПП „ГЕРБ“ – Петрич, като същата е изпратена по имейл на РИК – Благоевград от общинския ръководител на партията – Димитър Бръчков, за приемане на решение за установяване на нарушение на чл. 182 и чл. 183, ал. 4 от Изборния кодекс, както и за установяване по отношение на кабелна телевизия „БАЦ“ и „ТВ Запад“ на забрана за излъчване на заснет в нарушение на чл. 182 от Изборния кодекс материал, като на основание чл. 480 и сл. от Изборния кодекс да се ангажира административно-наказателната отговорност на нарушителите.

 

 

       Решението бе взето в 18:20 часа.

 

       Настоящото решение подлежи на обжалване пред Централна избирателна комисия в срок 3 /три/ дни от обявяването му.

Председател: Елизабета Николаева Дерменджиева

Секретар: Галена Николаева Манова-Узунова

* Публикувано на 30.09.2022 в 20:54 часа

Календар

  • ПонВтСрЧетПетСъбНед
    12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031 

Решения

  • № 233-НС / 02.10.2022

    относно: Приемане на флаш-памети при неспазване на Методическите указания на ЦИК.

  • № 232-НС / 02.10.2022

    относно: Постъпила жалба с вх. №16 в Регистъра на жалбите и сигналите, подадени до РИК-Благоевград и решенията по тях и с вх. № 696/02.10.2022 г. във входящия регистър на РИК – Благоевград.

  • № 231-НС / 02.10.2022

    относно: Постъпила жалба с вх. № 20 в Регистъра на жалбите и сигналите, подадени до РИК-Благоевград и решенията по тях и с вх. №702/02.10.2022 г. във входящия регистър на РИК – Благоевград.

всички решения